Saç Ekimi Sonrası Saçların Doğal Formuna Kavuşması Nasıl Gerçekleşir?

Saç ekimi işlemi sonrasında iyileşme sürecinin başlaması ile ekilen saçlar uzamaya başlayarak hastaların hayal ettikleri görüntüye ve istenilen doğal hallerine kavuşmaları yaklaşık 1 (bir) yılı bulabilmektedir.

Saç Ekimi Operasyonu Sonrasında Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?

Saç ekimi operasyonu yaptıracak olan kişilerin en çok merak ettiği ve saç ekimi işlemi yaptıran hastaların yeni imajlarına, görüntülerine bir an önce kavuşmak için sabırsızlanmaları üzerine akıllarına ilk gelen soru işaretlerinden birisi de “Ekilen saçlar ne zaman çıkar?” sorusudur.

Saç ekimi işlemi sonrasında iyileşme sürecinin başlaması ile ekilen saçlar uzamaya başlayarak hastaların hayal ettikleri görüntüye ve istenilen doğal hallerine kavuşmaları yaklaşık 1 (bir) yılı bulabilmektedir. Operasyon sonrasında hastalardan bir (1) yıl boyunca üçüncü (3.) ayda, altıncı (6.) ayda, on ikinci (12.) ayda fotoğrafları istenilerek iyileşme süreçlerinde destek olunur. İyileşme süreci kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, genetik faktörlere, saçın yapısına, yaşa, cinsiyete, etnik kökenlere ve çevresel etkilere göre farklılık gösterebilmektedir.

Saç Ekimi Sonrası Saçların Doğal Formuna Kavuşması Nasıl Gerçekleşir?

Saç ekimi operasyonu sonrasındaki ilk iki (2) haftalık süreçte, yeni saç ekimi yapılan bölgede oluşan ufak yaralar kabuk bağlayarak dökülür ve iyileşme süreci başlar. Ekilen saç kökleri (greftler) deriye ve yeni yerlerine bu dönemde tutunarak uyum sağlarlar. Saç ekimi lügatında “Şok Dökülme” olarak ifade edilen bu ani saç kayıpları hastalarda “Operasyon süreci başarısız mı geçti?” sorusuna sebep olabilmektedir. Şok dökülmenin hemen arkasından kalıcı olan, normal büyüme döngüsüne giren saç kılları ayda 1(bir) – 2(iki) cm. kadar uzarlar. İyileşme sürecinde doğal formuna daha kavuşamamış olan saç köklerinin (graftlerin) çıkarttıkları ilk dönem saç kılları, normal saçlara nazaran daha biçimsiz ya da daha zayıf olabilmekte doktorların önerdiği şampuanlar, vitaminler ve beslenme düzeyi ile kaliteli saç köklerine ulaşılmaktadır.

Şok Dökülme Süreci

Saç ekimi işlemlerinde şok dökülme, diğer bir ifade ile “geçici dökülme” ilk iyileşme sürecinin hemen ardından saç tellerinin, saç köklerinin (graftlerin) normal büyüme formuna kavuşabilmesi için gerekli olan bir iyileşme süreci döngüsüdür. Şok dökülme süreci saç ekimi operasyonunun ardından yaklaşık bir (1) ay sonra başlamaktadır. Şok dökülmenin başlama ve bitiş zamanı bünyeden bünyeye göre değişiklik göstermektedir.

Saç Ekim Sonrası Saçların Büyüme Süreci

Ekilen saçların çıkma süresini inceleyebilmek için ayrıca saç ekimi operasyonu sonrasındaki saç köklerinin (graftlerin) büyüme, iyileşme sürecine bakmak gerekmektedir. Saç ekimi operasyonu sonrasında saçların uzama süreleri kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, genellikle;

  • Operasyon sonrasında geçen ikinci (2.) aydan itibaren şok dökülme sona erer ve saç kökleri (greftler) büyümeye başlar.
  • Saç ekimi işleminden sonraki dördüncü (4.) ayda saç telleri (graftler) uzar ve belirli bir şekil almaya başlarlar.
  • Operasyon sürecini takip eden altıncı (6.) aya gelindiğinde, saç kökleri (graftler) yüzde kırkbeş (%45) ile yüzde seksen (%80) arasında çıkarak hastanın kendisini iyi hisstemesini sağlar. Kişinin saçları çıplak gözle rahatlıkla fark edilebilir konuma gelir.
  • İyileşme sürecinin sekizinci (8.) ayında ve sonrasında normal büyüme döngüsüne giren saç kökleri (greftler), gürleşir, kalınlaşır ve doğal formunu almaya başyarak hastanın aynanın karşısına geçtiğinde kendini daha özgüvenli hissetmesine sebep olur. Bazı hastalarda genetik faktörlerden dolayı ortaya çıkabilen kıvırcık saç sendromu (Saç köklerinin düz değil kıvırcık olarak çıkması) sekizinci (8.) ay sonrasında ortadan kalkar.
  • Hastanın iyileşmeye başladığı on ikinci (12.) ay sonunda saç kökleri (greftler) artık doğal seyrinde büyümeye devam ederek, doktorların önerdiği şampuan, losyon ve vitaminler kullanılarak kalıcı hale getirilir ve gür saçların görüntüsü hastaların doğru bir karar verdiklerinin göstergesi olarak karşımıza çıkar.
Ekilen Saç Kökleri (Graftler) Ne Kadar, Kaç Santimetre Uzar?

Ekilen saçlar köklerinin ne zaman çıkacağı sorusunun yanı sıra hastalar tarafından sıklıkla merak edilen bir konu da “Ekilen saç kökleri (greftler) ne kadar uzar?” sorusudur.

Saç ekimi operasyonu sırasında ekilen saç kökleri (greftler) hastaların kendi saçlarıdır ve saç nakli (hair transplantation) işlemi sırasında saç kökleri (greftler) başımızın bir bölgesinden alınarak, seyrek veya hiç saç kökü olmayan kel bölgeye ekilmektedirler. Saç kökleri (greftler) saç ekimi işlemi sonrası bir (1) senelik sürecin sonunda tamamen doğal yapılarına kavuşmaktadırlar. Ekilen saçlar on iki (12) aylık sürecin sonrasında hastanın kendi saçları olarak doğal bir uzama sürecine girer ve ayda ortalama bir (1) – iki (2 )cm uzamaya başlarlar.

Saç köklerinin (greftlerin) uzaması sırasında dikkat edilmesi gereken tek ve en önemli konu saç ekimi operasyonu sırasında donör bölge olarak nerenin kullanıldığıdır. Vücudumuzdaki tüm saç kökleri (greftler) kafa bölgemizdeki saçlarımızla aynı yapıda olmadığından göğüs, sakal, bacak ve genital gibi alanlardan alınan kıl kökleri saç kökleri gibi kalın ve sık olamayabilmektedir. Hastanın saç köklerinin alınacağı donör bölgede yeteri kadar seyreltilebilecek ve alınabilecek saç kökleri varsa öncelik her zaman ense ve kulak arkasında yer alan saç kökleri olmalıdır.

Günümüzde saç ekimi işlemlerinin yüzde doksanı (%90) başın ense bölgesindeki normal saç köklerinden yapılmaktadır. Ense bölgesinden alınarak ekilen saçlar bir (1) senenin sonunda kafa tasındaki dökülme olmayan doğal saçlar ile birlikte uzamaya başlarlar. Saç ekimi operasyonlarında donör bölge alım bölgesi olarak göğüs, kol, sırt ya da bacak bölgesi gibi ikinci (2.) derece bölgeler kullanıldıysa, bu bölgelerden alınarak kafa bölgesine ekilen saç kökleri (greftler) kendi yapılarını koruyacağı için diğer saçlarınızla aynı şekilde uzamayabilmektedir.

Sonuç olarak;

  • Ekilen saç kökleri (greftler) ne kadar uzar sorusunun cevabı alım bölgesine donör bölgeye, genetik faktörlere, çevresel etkenlere, yaşa, cinsiyete göre değişiklik göstermektedir.
  • Donör bölge olarak ense bölgesindeki saç kökleri kullanıldığında saç kökleri bir (1) senenin sonunda doğal saç yapınızla aynı oranda istediğiniz kadar uzayacaktır.
  • Donör bölge alım bölgesi olarak ikincil bölgeler (göğüs, sırt, kol, bacak ya da genital) kullanıldığında kıl kökleri, saç yapısı ile yeterince uyumlu olamayabilmete olduğundan alındığı bölgeye göre uzama oranı değişebilmektedir.
Saç Ekim İşleminden Sonraki Saç Köklerinin Uzma Dönemini Daha Hızlı ve Sağlıklı Atlatabilmek için;
  • Doktorların tavsiye ettiği ve edeceği özel bakım şampuanları, losyonları ve vitaminleri düzenli kullanmalı,
  • Uzman ve doktorların tavsiye ettiği saç köklerinizi güçlendiren solüsyon PRP‘yi önerildiği seans süresince yaptırmalı,
  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan saç köklerinize zarar verebileceğinden, vücudun oksijen akışını etkileyeceğinden ve beslenmeyi engelleyeceğinden uzak durulmalı,
  • Saç dökülmesinde stresin rolü büyük olduğundan, stresden uzak durulmalı,
  • Sağlıklı beslenmeye önem gösterilmeli,
  • Saç ekimi işleminden sonra jöle ve saç spreyi kullanımı saç köklerini olumsuz etkileyeceğinden uzak durulmalı, benzeri ürünler kullanılmamalı,
  • Doktorlara danışılarak saçlar için besleyici takviyelerden ve gıdalardan yararlanılmalıdır.

Her tıbbi operasyonda olduğu gibi saç ekimi işleminde de mutlaka uzman doktorlar, profesyonel hemşire ve anestezistler tercih edilerek hastane ortamında yapılması ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığ’ının onayladığı Sağlık tesislerinde yaptırılması önerilmektedir. Sağlık Bakanlığının onayladığı kurumlarda operasyonlarınızı gerçekleştirmeniz komplikasyon riskinizi azaltarak, hayati tehlikeler yaratabilecek ortamlardan uzak durmanızı sağlayacaktır.

Diğer sorularınız için Sıkça Sorulan Sorular sayfamızı inceleyebilir, 7x24 canlı whatsapp hattımızdan uzmanlarımızdan ÜCRETSİZ destek alabilir veya Ücretsiz Bilgi Al sayfamızdan formumuzu doldurarak doktorlarımızın en yakın zamanda sizlere ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

 

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
10 Eylül 2020 Perşembe - 22:05